ESITTELY

Olen Emma Murto, lypsykarjatilallinen ja pienimuotoinen koirankasvattaja. Asumme perheeni kanssa maatilalla Asikkalassa. Perheeseen kuuluu tällä hetkellä kolme koiraa, joista kaksi on valkoisiapaimenkoiria.

Ensimmäinen pentue syntyi 2016 ja seuraava on suunnitteilla kesälle 2020. Panostan koirankasvattajana laatuun, en määrään.

Koirat-sivulla tietoa valkoisestapaimenkoirasta rotuna.

© Tiina Jurvakainen

PÄTEVYYTENI JA JÄSENYYTENI

  • Suomen Kennelliitto ry:n jäsen
  • Suomen Valkoinenpaimenkoira ry:n jäsen
  • Suomen Valkoinenpaimenkoira ry:n Hämeen aluevastaava
  • Kennelliiton kasvattajan peruskurssi suoritettu
  • Kennelliiton kasvattajasitoumus allekirjoitettu
  • Kennelnimi AITO OIKEA myönnetty

TAVOITTEENI JA ARVONI KASVATTAJANA

Uutena kasvattajana hyödynnän saamaani apua ja tukea kokeneilta kasvattajilta ja rodun jalostustoimikunnalta. Aina on lisää opittavaa, jonka takia syvennän jatkuvasti tietojani. Jalostusvalinnoissani painotan luonnetta ja terveyttä – erinomainen ulkomuoto on vain plussaa.

Pennut kasvavat normaalin lapsiperheen arjen äänien ja elämän ympäröimänä. Sen lisäksi pennut pääsevät tottumaan maatilan ääniin ja eläimiin. Pentujen kanssa vietetään aikaa yksilöllisesti ja ne saavat tutustua jänniin ja kummallisiin asioihin turvallisesti omaan tahtiinsa. Ammattilainen pentutestaa kaikki pentueemme, jotta jokainen pentu saa sille sopivan kodin ja toisinpäin.

KOIRAN LUONNE

Käytän jalostukseen vain luonnetestin läpäisseitä ja tosielämässä tervepäisiksi todettuja koiria.

Siitäkin huolimatta, että luonteeseen vaikuttaa enemmän kasvatus kuin perimä, on pentujen vanhemmillakin suuri rooli siinä, mitä pennuista tulee. Etenkin emo vaikuttaa pentujen luonteeseen. Hermoheikko ja arka emo kasvattaa pennuistaankin samanlaisia.

Valkoisenpaimenkoiran tulee olla aktiivinen seurakoira, jonka kanssa on ilo harrastaa. Hyvältä seurakoiralta vaaditaan avoimuutta, sopeutuvaisuutta ja tasapainoisuutta. Harrastuskoirassa arvostan taisteluhalua (eli leikki-intoa ja sinnikkyyttä), helppoa ohjattavuutta ja halua miellyttää.

KOIRAN TERVEYS

Valkoinenpaimenkoira on iso koira, joten luuston tulee olla täysin terve kestääkseen myös monipuolisena harrastuskoirana. Lonkkien ja kyynärien lisäksi myös koiran selän terveys on tärkeää. Valkoisillapaimenkoirilla esiintyy myös selkäydinrappeumaa, jonka voi testata helposti DM-geenitestillä. Ainakin toisen vanhemmista täytyy olla DM-tulokseltaan terve, jotta yksikään pennuista ei sairastu selkäydinrappeumaan.

Valkoisellapaimenkoiralla on joitakin perinnöllisiä silmäsairauksia. Jalostuskoirat tulee silmätarkastaa säännöllisesti.

Terveys on paljon muutakin kuin KoiraNetin tilastot. Rodussa esiintyy mm. allergisuutta, suolistovaivoja, hiivatulehduksia ja muita vähemmän puhuttuja sairauksia. Useat näistä sairauksista ovat voimakkaasti periytyviä, joten nämäkin täytyy ottaa huomioon jalostuksessa. Jatkuvasti sairastelevan koiran kanssa eläminen on raskasta myös omistajalle.

KOIRAN ULKOMUOTO

Valkoisenpaimenkoiran tulee olla voimakas ja soveltua rakenteeltaan ja liikkeiltään pitkäkestoiseen liikkumiseen. Kaikenlaista liioittelua/korostusta tulee välttää, ettei ajauduta esimerkiksi saksanpaimenkoirilla tunnettuun luiskaperään.

Ulkonäkö on vahvasti periytyvä suoraan vanhemmilta, jonka takia ulkomuotoa saadaan nopeastikin muokattua jalostusvalinnoilla. Tämän takia on tärkeämpää keskittyä edistymään vaikeammin periytettävissä ominaisuuksissa: luonteessa ja terveydessä.