KOIRAT

AITO OIKEA ELÄMÄNKIPINÄ KIPPIS – AITO OIKEA ELÄMÄNKIPINÄ BH TK1 JASIN ELÄMÄN ILO ELSA AVA – BH TK1 JASIN ELÄMÄN ILO ELSA
SHARABA ROYAL FLUSH NINNI – SHARABA ROYAL FLUSH KELMI CARBOOL LYYTI – KELMI CARBOOL

VALKOINENPAIMENKOIRA

Valkoinenpaimenkoira on seura-, perhe- ja harrastuskoira. Rotu on lähtöisin valkoisista saksanpaimenkoirista, joten rodun alkuperäiseksi käyttötarkoitukseksi voitanee ajatella paimennus, vahti-, suojelu- ja palveluskoira. Valkoinenpaimenkoira on monipuolinen harrastuskoira, se on miellyttämisenhaluinen ja energinen. Valkoinenpaimenkoira sopii mm. moniin palveluskoiralajeihin, tokoon, agilityyn, vetoharrastuksiin ja näyttelyihin.

Rotu on vielä melko uusi, joten rodun kirjo on suuri. Saksanpaimenkoirat ovat jakautuneet käyttö- ja näyttökoiriin, jotka poikkeavat selvästi toisistaan niin ulkoisesti kuin vietikkyydeltään. Valkoisissapaimenkoirissa ei ole tällaista jakoa ja toivottavasti tällaista jakoa ei tule syntymäänkään. Mielestäni jokaisen koiran tulee soveltua käyttötarkoitukseensa, niin luonteensa kuin rakenteensa puolesta. Kuitenkin sillä pääpainolla, että luonneominaisuudet tulevat jalostusvalinnoissa ennen ulkonäköä. Rakenteessa tärkeintä on, että se on terve ja liioittelematon.

Seurakoira on käyttötarkoitus, jossa vaaditaan luonteelta paljon – etenkin, kun kyseessä on iso koira. Tätä vähätellään usein ja sillä voi olla vaarallisetkin seuraukset. Seurakoiran tehtävä edellyttää mm. hyvää stressinsietokykyä ja avoimuutta. Vaikka valkoinenpaimenkoira on virallisesti seurakoira, se ei yleensä sovellu pelkäksi sohvatyynyksi energisyytensä vuoksi. Valkoisellapaimenkoiralla tulee olla tarvittavat ominaisuudet myös hyväksi harrastuskoiraksi.

OTTEITA ROTUMÄÄRITELMÄSTÄ

KÄYTTÖTARKOITUS
Seura- ja perhekoira.

YLEISVAIKUTELMA
Voimakas, lihaksikas, keskikokoinen ja suorakaiteen muotoinen valkoinen paimenkoira, jolla on pystyt korvat, kaksinkertainen keskipitkä tai pitkä karvapeite, keskivahva luusto sekä tyylikkäät ja tasapainoiset rungon ääriviivat.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE
Eloisa ja tasapainoinen luonne, tarkkaavainen ja helposti koulutettava, palvelualtis. Ystävällinen ja vaatimaton. Isäntäänsä kiintynyt ja sosiaalinen, minkä ansiosta sopeutuu erinomaisesti erilaisiin tilanteisiin. Ei koskaan pelokas eikä aiheettomasti vihainen. Iloinen ja oppivainen työ- ja harrastuskoira, joka soveltuu koulutettavaksi erilaisiin tehtäviin.

Lue koko rotumääritelmä rotuyhdistyksen sivuilta.